
Her Tasarımcının Düştüğü En Yaygın 4 UX Hatası
Bir tasarımcı olarak sizden beklenen şey imkansızı başarmanızdır. Önünüze gelen her proje için de karşı tarafın beklentisi nettir; inanılmaz karmaşık bir işleyişi ele almak ve ondan basit, kullanışlı ve aynı zamanda güzel bir sonuç çıkarmak. Eğer bu işi iyi kotarabiliyorsanız da kendinizi rock yıldızı zannedersiniz.
Burada sahip olmadığımız şey, insana dair bilgidir.

1.UX HATASI: TASARIMCILARIN, KULLANICILARIN GENELİNİN HER ŞEYİ KENDİLERİNDEN DAHA İYİ ANLADIKLARINI DÜŞÜNMELERİ
Tasarımcı, profesyoneldir. Kullanıcı mı? Pek sayılmaz. Bu nedenle de tasarımcıların kullanıcılar hakkında doğru olduğunu varsaydığı aşağıdaki maddeler, kullanıcı deneyimi açısından çok hoş sonuçlar doğurmazlar.
Neyi soracağını bilir.
Kontrol arayüzünü hemen kavrar.
İkon, sembol ve logoların anlamlarını bilir.
Karşısındaki tasarıma bir anda bütün ilgisini verebilir.
Kendisine verilen talimatları okur ve onlara uyar.
İstediği şeyi nasıl bulacağını bilir.
Cahil ve bilgisiz olabilirler.
Kontrol arayüzleriyle ilk defa karşılaşıyor ve nasıl kullanılacağını bilmiyor olabilirler.
Görseller karmaşık gelebilir.
Bir kısmı aynı anda birkaç işi bir arada götürmeye çalışan, kısa zamanı ya da kaynağı olan kesimde olabilir.
Talimatları uygulamayı reddedebilirler.
Neyle karşı karşıya olduklarının pek de farkında olmayabilirler.

2. UX HATASI: KULLANICI İÇİN TASARLAMAK
Reklamcılar: Google, reklamcıların onlara ne verilse kabul edeceklerini bilir. Yayıncıların ve reklamcıların nasıl bir web istediğini bildirir. Google’la bozuşup da kendi yolunuzu çizmeye karar verirseniz, cezanızı çekersiniz.
Botlar: Google, robot dediğimiz insan olmayan sahte kullanıcıları sert bir şekilde engeller. Bu da milyonlarca yalancı pozitif araştırıcının bloklandığı anlamına gelir.
Dolandırıcılar: Google, aldatıcı siteleri engeller. Hani bilgisayarınıza siz istemeden uygulamalar kuran ve cihazı formata sürükleyen siteler var ya, onlardan bahsediyoruz.
Araştırmacılar: Siz, biz, hepimiz. Google, parasını siteye girip bir şeyler arayan insanlardan kazanır. Google’ın reklamlarına tıklayanlar da uygulamaları kullananlar da indirenler de araştırmacılardır. Google’ın hedef kitlesi onlardır.
Google, kendi hedefleriyle örtüşmeyen kullanıcıların UX sürecini mahvetmek için elinden geleni yapabilen bir firmadır.
Google’ın kullanıcı deneyimi tamamiyle kendi kullanıcılarına odaklanmış durumdadır. Firmanın kullanıcılardan dışladığı botlar ve dolandırıcıları ise UX odaklanması sürecinde dışarıda bıraktığını da belirtmek gerek.
Eğer aramaları spam’leyen bir reklamcıysanız, Google icabınıza bakacaktır. Eğer arama sonuçlarından içerik ayıklayan bir bot’sanız Google sizi bloklayacaktır. Google, kendi hedefleriyle örtüşmeyen kullanıcıların UX sürecini mahvetmek için elinden geleni yapabilen bir firmadır.
Tabii ki, kullanıcı için tasarlayın derken aslında hedef kitlenin kastedildiğini biliyoruz; ama çoğu tasarımcı açısından bu söylem eksik kalmaktadır.
3. UX HATASI: YETERSİZ FRİKSİYON
Craigslist: Site aynı reklamı 50 kere vermenizden nefret eder. Ghosting ile friksiyon yaratırlar. Spam yaparsanız ya da aynı reklamı defalarca verirseniz siz farkında olmadan ilanınız kullanıcılardan gizlenir.
Google: Kendisine saygı duyulmasını ister. Yukarıda da belirttik, sıra dışı davranışlar sergilerseniz sonuçlarına katlanırsınız. Uyarıları dikkate almazsanız bloklanırsınız, olur biter.
Quora: Bir soru-cevap sitesidir. Çok basit bir politikaları var, o da kullanıcılarının nazik ve saygılı olmasını beklemek. Bu prensibe uymayanlar uyarılır, bloklanır ya da ban’lanır. Sistemleri kullanıcı deneyimini en üst seviyede yaşatmak adına tasarlanmıştır.
İletişim sayfasına captcha formları yerleştirmek
Belirli süreçler için fazladan adımlar ekleyerek kullanıcı sayısını azaltmak
Birbirini tamamlayan görsel ve metinler kullanarak uzun sayfalar tasarlamak
Fazladan form kalemleri kullanmak ve bu şekilde kullanıcının ilgisini azaltmak
Tasarımınızın teklifine herkes ulaşamasın diye yeteri kadar form kalemi kullanmamak
Stok fotoğraf ve görseller kullanmak da anlam ve önemi düşürür. Bu sayede kullanıcı direnişi artacaktır.
Friksiyonlar türlü boyut ve şekillerde var olmaktadır. Ama nedense çoğu tasarımcı bunları kullanmaktan kaçınmaya devam eder.
4. UX HATASI: PATRONUNUZA İSTEDİĞİNİ VERMEK
BU SORUYA KESİN BİR CEVAP VERMEK ZORUNDASINIZ
Deneyiminiz size bu sürecin iyi bir sonu olmadığını söyler. Eğer onlara istediklerini verirseniz işler planlandığı gibi gitmeyecektir. Fena çuvallayabilirsiniz. Burada patronla anlaşmak kolaydır. Şunu düşünerek işin içinden kolayca sıyrılabilirsiniz: sözleşmeyi imzalayan onlar, ben sadece bana söyleneni yapıyorum.
KENDİNİZİ İFADE ETMENİZ ÖNEMLİDİR
YA BU HATALAR KONUSUNDA YAPACAĞINIZ BİR ŞEY YOKSA?
+ Henüz yorum yapılmamış
Yorum yap