Arama yapmak için yazmaya başlayın. Çıkış yapmak için Esc tuşunu kullanabilirsiniz.

1MM BLOG
    1MM BLOG

    Primary Navigation

    • Ana Sayfa
    • + Tasarım
    • + Yazılım
    • + Geek
    • + Milimadamı
    • + 1MM Works
    • + 1MM SOSYAL MEDYA
      • Facebook
      • Twitter
      • Instagram
      • Youtube
      • Vimeo
      • Behance
      • Linkedin
    Kurumsal Kimlik Tasarım Süreçleri Üzerine
    Ana Sayfa
    Marka Kimliği
    Tasarım

    Kurumsal Kimlik Tasarım Süreçleri Üzerine


    Yazar:
    Gökhan Koro
    .
    Düzenleyen:
    Buse Baygın
    .
    19 Ocak 2015 Tarihinde Yayınlandı.
    Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Whatsapp ile Paylaş E-posta ile Paylaş

    Bir grafik tasarımcının girişeceği en ilginç proje türlerinden biri de “logo tasarlama”‘dır. Piyasa araştırması ile ürkütücü ve stres dolu bir logo yelpazesine ulaşabilirken, bazı tasarımsal sihre sahip öğelere de, bu keşfe benzer süreçte rastlamak mümkündür. Bu seçenekleri de sizi sonuca götürecek bir şekilde elemek ve onaylanmış son ürünü dış dünyaya taşımak, elbette bir tasarımcı için oldukça tatmin edici bir deneyim olmaktadır.

    Ofisimizde bu mücadele ile boğuşan Milimadamlarının haftalar, aylar süren yaratıcı süreçten çıkarken tükettikleri kahve, sarfettikleri ağza alınmayacak bilimum söz ve geçici körlük yaşayan gözleri, kurumsal kimlik tasarımının ne kadar çetrefilli bir uğraş olduğuna dair bir gösterge olabilir. Önündeki monitöre dakikalarca boş boş bakan art’larımızdan aldığımız şafaklar için de bu vesileyle bir özür diliyoruz.

    Dışarıdan bakıldığında sadece bir logo tasarımı olarak görülse de çoğu zaman sadece logo kendi başına yeterli olmayabiliyor. Çok katmanlı şekilde yönetilen büyük kurumsal firmalarda, firmayı kendi vizyon ve araçlarıyla kuran ve geliştiren herkes için ortak bir tanıma sahip olan bir kimlik sistemi de gereklidir.

    Marka vs. Kimlik vs. Logo

    Marka; bir firmanın, ürünleri ve hizmetleriyle algılanan imaj ve takibinde bu imaja karşı verilen duygusal tepkidir.  Bu aynı zamanda müşterilerin kendi aralarında firma hakkındaki iletişimlerinin ve bu diyaloğun nasıl yayıldığına dair bir sunumdur. Marka olgusu üzerine Seth Godin’in beğendiğimiz bir tanımı da şu şekildedir; “Marka, müşterinin bir ürünü ya da servisi diğerine tercih ederken kararını etkileyen o ürüne dair  beklentileri, hafızasındaki hatıra ve hikayeler ile birlikte ürünle ilişkisinin toplamda oluşturduğu kişisel bir yargıdır. Müşteri(firma, alıcı, seçmen ya da donör) eğer bir bedel ödemiyor, bir seçim yapmıyor ve marka hakkında düşüncelerini dile getirmiyorsa, markanın o müşteri için bir değeri yok demektir.”

    Kimlik, firmanın kendini sunarken kullandığı görsel araçları ifade eder. Kimlik sistemleri, firma imajının tutarlı ve kohezifliğini kanıtlayan esas yapıda kullanılan görsel öğeler paketidir. Marka öğelerini güçlendiren görsel araçlardan ve tarz prensiplere örnek olarak; antetli kağıt, ambalaj, tabela ve basılı broşür, flyer gibi kimlik sistemi kalemlerini verebiliriz.

    Logo, markanın müşteriler tarafından keşfedilip, kendi aralarında paylaşıp hatırlayamalarına yardımcı olacak, teşhis edilebilir bir görsel unsurdur. Genellile bir ikon(iz, sembol), işaret ya da ikisinin bir kombinasyonu şeklindedir. Daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler için, Smashing Magazine’deki bu makalede efektif logo tasarlamada 5 ana prensip detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

    1. Faz: Araştırma, Vizyon ve Tasarım Brief’i

    Bu faz, araştırmanın derinliğine ve firmanın büyüklüğüyle orantılı, olması gerektiği kadar bütünlüklü olmalıdır. Sonuçta bütün işleyişin en elzem parçasıdır ve sonucu da projenin geri kalanı için verilecek briefe dönüşmek zorundadır.

    Aşağıda firmamızı nitelik ve nicelik metodbilimleri üzerinden keşfediş ve dökümante etmek için sıralanmış vakıfsal sorular yer almaktadır. (Not: Bu sadece bu karmaşık sürece dair hızlı bir önbakıştır.)

    • Sağlanması gereken hizmet ve faydalar açısından markamız rakiplerine kıyasla nasıl bir algıya sahiptir?
    • Markanın kendini konumlandırdığı yerin açıklaması nedir? Bu soruyu; ne, nasıl, kime, nerede, neden ve ne zaman’lı olarak cevaplayın.
    • Ürün çeşidinin aldığı miras neye dayanır? Ve fabrikasyon sürecinde sahip olduğu içerik kökenleri nelerdir?
    • Hedef kitlemiz kimdir? Dijitalliği kavramışlar mı? Ürün ya da hizmetinizle nerede karşılaşacaklar? 
    • Bu iletişimin onlar üzerinde nasıl bir etki bırakmasını, neler düşündürmesini ve onlardan nasıl bir tepki almayı planlıyorsunuz?
    • Markanın iş bağlamında nasıl bir değeri olmalı ve dünyadaki amacı nedir? Eğer bir birey olsaydı, nasıl bir kişiliği olurdu? Nasıl görünürdü ve konuşurdu?
    • Müşterileriniz markayla birliktelik kurarken ona hangi faydalar sağlanacak? Yaratmak istediğiniz marka vizyonu nedir?
    • Diğer markaların imaj kaygıları olarak, pazar bilinci, duygusal ilişkilendirmeler, müşteri üzerindeki değer, marka algısı vs müşteri davranışı da zaman içerisinde müşteri-marka ilişkisinde değişmesi istenen öğelerdir.

    Görüldüğü gibi bu biraz karmaşık bir süreçtir. 🙂 Yukarıdaki soruların cevapları ile sonuca gidecek yolda doğru adımlar atmaya başlayacağınızı unutmayın.

    Tasarım Brief’i

    Ele aldığımız iş, tek kişinin üzerinde çalıştığı küçük ölçekli yerel bir firmanın projesi değilse tasarımsal ya da yaratıcı bir brief ile işe koyulmak çok önemlidir. Bir tasarım brief’i, markamızın hedef kitlesi, mesaj amacı, değeri ve misyonundan ve markanın ürün ve hizmetleri üzerinden sunduklarından oluşan araştırma fazı özetini içermelidir. Ayrıca bütçe, proje planı, teslim süresi, gerekli dosya formatları ve başka pratik ihtiyaçlarınızı da bünyesinde barındırmalıdır.

    Eğer kurumsal kimlik için bir tasarım brief’i hazırlamak için yardıma ihtiyaç duyuyor ve nasıl yapacağınız hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, Freelance Brief Tips, Link List ve Logo Design Brief, 99designs, Just Creative ve FreePDF Templates’i ziyaret edebilirsiniz.

    2. Faz: Logo, Kimlik ve Ana Hatlar

    Araştırma fazı bittikten ve tasarım brief’i yaratıldıktan sonra sıra logoyu ve kimlik sistemini tasarlamaya gelmektedir.

    Logo

    Logo tasarlamaya başlamanın bir çok yolu vardır fakat genelde tasarımcılar kağıt üzerinde tekrar tekrar onlarca ve yüzlerce eskiz yaparak bu süreci ele alırlar. Kağıt üzerine konseptleri dökme ve defalarca bu fikirleri eskizleme yöntemi, bilgisayar üzerinde varamayacağınız yeni yönler keşfetmenize ve sonuca gidecek çözümlere ulaşmanızda yardımcı olacaktır. Tabii ki en iyi konsept eskizi çalışmanızı seçtikten sonra üzerinde dijital olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

    Aşağıda, son olarak dijitize edilerek sonuca ulaşmış bazı konsept eskiz çalışmaları, bu konuda gizem perdesini aralayan örnekler olarak yer alıyor.

    Firefox Logo, Bolt Graphic’den Martijn Rijven tarafından geliştirildi, art direktör Wolff Olins

    ITV Logo; Rudd Stuido‘dan Matt Rudd tarafından geliştirilmiş,

    Greenpeace Airplot Logo, Airside‘a it bir çalışma;

    Kimlik Sistemi

    Kimlik sistemi genellikle logo dizaynı tamamlandıktan sonra başlar. Kimlik sisteminin amacı, logonun çevresinde sistematik bir görsel dili şekillendirmektir. Bu sistem, logo tasarımına uygun olarak iş teminatında stil planlamasına yardımcı olan kullanışlı ve esnek öğeleri de beraberinde getirmelidir. Aşağıda konuyla ilgili bir kaç örneği sizler için sıraladık.

    Fortaleza 2020, Guivillar’ın tasarımları;

    Handsome Coffee Roasters; Ptarmak’a ait çalışmalar;

    Patina Restaurant Group; Mucca Design‘ın çalışmaları;

    Stil Ana Hatları

    Stil ana hatları ise logo kullanım kuralları, harf tipi sistemi, renk paleti, yerleşim prensipleri ve daha bir çok konuyu içerir ve kullanımları için kuralları kapsar. Kurumsal kimlik çalışmanızda tamamlayıcı tasarımı ve pazarlama materyalleri üzerinde başkalarının da birleşik görüş ve sese sahip çalışmalar yapmasına yardımcı olmak için bu öğeler bir araya getirilir.

    Stil ana hatları geleneksel olarak basıma ve web’e uygun PDF’ler olarak üretilirler. Kimlik sisteminin özü konumundadırlar ve genellikle logo, şablon, font ve diğer kaynakların birlikte paketlenmesi ile marka için tasarımı kolaylaştıracak nitelikte olurlar. Stil ana hatları, logo kullanımı, tasarım ve yerleşim hakkında geniş kapsamlı kurallardır ve örnekleri arasında gezinmek her zaman ilginç bir deneyim olacaktır.

    Karşınızda bazı popüler markaların stil ana hatlarını bulabilirsiniz: Skype, BestBuy, BBC, Adobe, Apple, Google ve Walmart. Daha fazlası için Logo Design Love’a bi bakının deriz.

    Bu günlerde, tasarımcının ortaya koyması gereken dokümentasyonun, geliştirilmeye hazır dosyalar üzerindeki vurgusuyla birlikte ağır bir dijital çarpıklığı vardır. Konuyla ilgili Style Tiles, Element Collages, Style Prototypes, SAAS documentation gibi örnekleri verebiliriz.

    3. Faz: Gözetim ve Yeniden Markalandırma

    Son olarak, yeni bir marka kimliği lanse edildikten sonra onu gözlemlemek ve üzerinde durmak, müşterileriyle iletişime geçerek yaşayan ve nefes alan bir yapı olarak çok önemlidir. Açıkçası bu bir marka için üzerinde bir çok farklı açıdan itina edilmesi gereken yüklü bir ifadedir. Her şeye rağmen, zamanla müşteri kitlenizin değişimi, pazarın evrimi ya da markanın ürünlerinin ve servislerinin farklılaşmasıyla yeniden markalandırma da söz konusu olabilir. Bu süreçte en büyük mücadele, tutarlılık ve aşinalığı koruyarak müşterilerin sizi hatırlamasını sağlamaktır.

    Konuyla alakalı iki tane harika sitemiz bulunuyor. Rebrand ve Brand New ile yeniden markalandırma konusunda detaylı bilgi ve tasarım süreçleri konusunda görsellere ulaşabilirsiniz.  Aşağıda yer alan vaka çalışmaları da yeniden markalandırmaya verebileceğimiz örneklerdir.

    Kurumsal kimlik tasarımı üzerine kısaca bizden şimdilik bu kadar diyoruz. Biz artık anlatmaktan çok üretmeye dönerken, size de bu çetrefilli mücadelede başarılar diliyoruz efendim. Önümüzdeki haftaya kadar, sağlıcakla kalın.

    28
    like
    1
    love
    0
    haha
    0
    wow
    0
    sad
    0
    angry
    Kaynak: https://creativemarket.com/blog/2013/07/23/designing-a-brand-identity

    Kategoriler Marka KimliğiTasarım
    Etiketler brand identitycorporate identity designkurumsal kimlik tasarımılogologotypemarka kimliğitasarım

    İlginizi Çekebilir:

    Tasarım Aşamasındayken SEO Uygulamaları

    Okumaya devam et

    Tasarım Aşamasındayken SEO Uygulamaları

    Zaman zaman şunu duyarsınız; içerik en önemli etkendir. Çünkü kullanıcı her zaman bunu ister ve SEO için en önemlisi bud...
    17 Eylül 2014 0
    Kaytan bıyıklı dijital  tasarım ofisi: 1MM

    Okumaya devam et

    Kaytan bıyıklı dijital tasarım ofisi: 1MM

    Gelecek zamanın geçmiş kahramanlıklarını bugün yaşayabilenlerin, tabiri caizse yaşı yerinde sayarken aklı büyüyenlerin b...
    26 Ocak 2015 0
    10 Maddede Altın Değerinde Tasarım Kuralları

    Okumaya devam et

    10 Maddede Altın Değerinde Tasarım Kuralları

    Basit tasarıma dair düşündüğünüzden çok daha fazlası var. iPhone gibi bir ürün gözünüze ilk başta temiz ve mütevazi görü...
    7 Eylül 2015 0
    İTÜNOVA TTO Açıldı!

    Okumaya devam et

    İTÜNOVA TTO Açıldı!

    Üniversite ve sanayi iş birliği kapsamında TÜBİTAK teşviği ile hayata geçen İTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (İTÜNOVA TTO);...
    12 Mart 2014 0

    Abone Ol

    1MM Blog'u kaçırma, abone ol tüm yazılar e-postana gelsin.

    + 1MM SOSYAL MEDYA

    + 1MM Works

    DÖVME NEDİR, NEDEN YAPILIR?

    Star Wars The Last Jedi Film İncelemesi

    TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Tanıtım Filmi

    Yaratıcılık Aranıyor

    + Popüler Yazılar

    25 Adımda Porno Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları

    25 Adımda Porno Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları

    Marvel Dosyası; Sonsuzluk Taşları

    Marvel Dosyası; Sonsuzluk Taşları

    Marvel Evreni: En Güçlü 15 Karakter

    Marvel Evreni: En Güçlü 15 Karakter

    Dövme Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Şey

    Dövme Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Şey

    12 Maddeyle Wonder Woman Dosyasını Açıyoruz!

    12 Maddeyle Wonder Woman Dosyasını Açıyoruz!

    + Bizi Facebook'ta
    Takip Edin

    • 1MM Hakkında
    • Servisler
    • Ekiple İletişin!
    1MM Design Co. | Blog
    1MM Design Co.